top of page

"Waar de taal niet bij kan spreekt het lichaam"

Haptonomie

Girls in the Park
Birds
Happy Dance
Silver bracelet

Haptonomie gaat over voelen, aanraken en contact maken. Haptonomie kan je inzicht geven hoe jij in het leven staat en hoe jij contact maakt met jezelf maar ook het contact ervaart en maakt met de mensen en de wereld om je heen. Wat vertelt jouw lichaam jou en hoe ervaar jij alles wat er op gevoelsniveau gebeurd in jouw lichaam. Hoe ga jij om met jouw emoties.

Het Griekse woord "hapsis" betekent: gevoel, gevoelsleven, tast.

Binnen de haptonomie kom je meer te weten over hoe jij je voelt. Je leert te luisteren naar je lichaam, je ontdekt wat goed voor jou is. Wat vind jij fijn of minder fijn, wat doet jou uitreiken of juist terugtrekken, wat maakt jou daadkrachtig, wat geeft je energie of juist vermoeidheid, waar liggen jouw grenzen etc.

Luisteren naar de signalen van ons lichaam geeft inzicht in jezelf maar ook inzicht richting je omgeving. Door deze signalen te verstaan is er ruimte voor zelfontplooiing. 

Ooit vertelde mijn lerares op de opleiding het verhaal over dat je het lichaam kunt vergelijken met een huis, je eigen huis. Hoe ga jij hier mee om? Is je fundering stevig genoeg en heb je hierdoor genoeg stevigheid om in het leven te staan, je leven op te bouwen en je veilig te voelen. Heb jij alle ramen en deuren gesloten of op een kier of zet jij ze juist wagenwijd open. Woon jij op zolder of zit je in je woonkamer? Hoe doe jij dit in contact met jezelf of met een ander en hoe ga je hiermee om? Het gaat binnen de haptonomie niet om "afleren" maar om verder ontwikkelen en bewustwording.

De tastzin, onze huid, heeft een centrale rol binnen de haptonomie. Naast onze ogen, oren, neus en mond is onze huid het grootste waarnemingszintuig. Via de huid kun je contact maken. Dit kan door de directe aanraking maar dit kan ook op afstand. Bijvoorbeeld dat je voelt dat iemand naar je kijkt of dat je voelt dat er iemand achter je staat of wanneer je precies weet waar je wilt gaan zitten in een volle zaal tijdens een cursus. Door weer in contact met je gevoel te komen maak je verbinding met jezelf en van daaruit de verbinding met je omgeving. Door middel van ervaringsgerichte oefeningen of de aanraking kom je dichter bij jezelf. Hierdoor ervaar jij jezelf en de signalen die jouw lichaam afgeeft. 

Haptonomie is een benaderingswijze die zich richt op de ontwikkeling van het gevoelsleven en de wisselingwerking in het contact met jezelf en anderen. 

 

 

Fysiotherapie op haptonomische basis

Je lichaam vertelt al heel veel over hoe het echt met je gaat. Een last op je schouders dragen, een brok in de keel, knoop in je maag. Door onze gevoelens te negeren kunnen er lichamelijke klachten ontstaan.

Er kan een toename van spanning, zowel spierspanning als geestelijke spanning, ontstaan. Het verlies van onze eigenheid, zijn wie je bent kun je door heftige perioden in je leven even kwijtraken. Hierdoor kunnen we ons gaan gedragen naar wat anderen graag van ons verwachten of we vragen te veel van ons zelf om maar niet te hoeven voelen. Door je grenzen niet meer te kunnen of willen voelen raak je overbelast en kan ons lichaam uit balans raken. 

Fysiotherapie op haptonomische basis geeft aandacht aan zowel de fysieke als de geestelijke spanning en laat je voelen wat het met jouw lichaam doet en hoe jij met situaties omgaat. Je komt steeds meer te weten over wat jij voelt. Hierdoor kun jij je gevoel meenemen in het contact en in de verbondenheid met de ander. 

De haptonomische behandeling bestaat uit gesprekken, ervaringsgerichte oefeningen, en/of directe aanraking. Dit allemaal in afstemming op jouw hulpvraag.

 

Indicatie

Je kunt terecht bij de volgende lichamelijke en/of mentale klachten:

  • Stress en gespannenheid

  • Burnout-klachten

  • Vermoeidheid

  • Hyperventilatie

  • Onzekerheid

  • Onrust

  • Als je niet lekker in je lijf zit

  • Moeite hebt om grenzen te voelen of om aan te geven.

  • Lichamelijke klachten met een psychosomatische oorzaak zoals nek-rugklachten 

  • Hoofdpijnklachten

  • Chronische pijn 

  • Acceptatie problemen gericht op lichamelijke problemen

  • Overprikkeling

  • Tijdens of na een oncologische behandeling

  • Tijdens verwerking van verlies, trauma of ziekte

bottom of page